MUNICIPAL BUILDINGS

MUNICIPALITY BRINGS NATURAL LIGHT INTO NEW ASHBURN, VIRGINIA FIREHOUSE

Tubular Daylight Devices Brought Modern Features to a 19th-Century Building Design.

Architect Peter Edivan specified tubular skylights to transform a 21st-century-firehouse into a showcase of sustainability and traditional 19th-century building design.

Read the full story.

“Actually, in daylight mode, the light coming out is quite intense. They’re probably even a little bit brighter than the hallway lights alone,” said Stan Murphy, the Fire Station Project Manager.

Sun Tunnels, long tubular skylights, brought daylight from the rooftop of the Ashburn, Virginia, firehouse into the building’s interior. Sun Tunnels are designed to minimize light loss through the tube, resulting in brighter illumination into the interior space.

“Even at night, you can see the moonlight coming through them… like the lights are on,” explained Mike Bromley, the contractor of Chamberlain Construction Corporation who installed the skylights.

Read the full story.



NATURAL INTERIOR DAYLIGHT BRINGS LIGHT AND JOY TO BERKELEY WEST LIBRARY

The Number of Patrons Using the Library Increases with the Installation of Skylights.

The West Branch Library is a completely new building, designed to comply with the City of Berkeley’s Climate Action Plan. To achieve the goal set by the Climate Action Plan, every new building Berkeley constructs needs to be a Zero Net Energy building, according to Gerard Lee, an architect with Harley Ellis Devereaux. In no small part, Lee credits the quality of the space to the natural interior daylight the design team created—including windows and skylights.

“Having beautiful spaces was really important,” explains librarian Sarah Denton, “and a large part of that was having daylight available at the branch.” Denton, is the Manager for Branch and Children’s Services for City of Berkeley, Berkeley Public Library, West Branch Library.

Read the full story.

While the previous library building had floor-to-ceiling windows, the challenges inherent to natural interior daylight design were not considered. Eventually, the tall windows in the older building were covered with book shelves, blocking out all the natural light (and fading the books).

“I think patrons enjoy spending time here,” observed Amanda Myers, the branch librarian.“ I think it’s a beautiful building. I think that we all enjoy it.”

Read the full story.